Kaj je Bitcoin – vse kar morate vedeti o največji kriptovaluti

Bitcoin je digitalna oblika denarja. Toda za razliko od fiat valut, ki smo jih vajeni, centralna banka Bitcoina ne nadzoruje. Namesto tega finančni sistem v Bitcoinu upravlja na tisoče neodvisnih računalnikov, razporejenih po vsem svetu. Vsakdo lahko sodeluje v tem ekosistemu oz. blockchainu tako, da na svojem računalniku poganja odprtokodno programsko opremo.

Bitcoin je bil prva kriptovaluta, objavljena leta 2008 (in začeta leta 2009). Uporabnikom omogoča pošiljanje in prejemanje digitalnega denarja (bitcoini, z malimi črkami b ali BTC). Zaradi tega je tako privlačen, ker ga ni mogoče cenzurirati, sredstev ni mogoče porabiti več kot enkrat, transakcije pa se lahko izvedejo kadar koli in od koder koli.

Za kaj se uporablja Bitcoin?

Ljudje uporabljajo Bitcoin iz več razlogov. Mnogi ga cenijo zaradi njegove narave brez dovoljenja – vsak, ki ima internetno povezavo, ga lahko pošlje in prejme. To je nekoliko podobno gotovini, saj vam nihče ne more preprečiti, da bi jo uporabljali, vendar njena digitalna prisotnost pomeni, da jo je mogoče prenesti po vsem svetu. Za razliko od Bitcoin Cash, ki je zasnovan bolj za porabljanje, je Bitcoin ravno nasprotno bolj privlačen za shranjevanje vrednosti.

Zakaj je Bitcoin tako drag?

Bitcoin je decentraliziran, odporen proti cenzuri, varen in brez meja.

Ta kakovost je postala privlačna za primere uporabe, kot so mednarodna nakazila in plačila, kjer posamezniki ne želijo razkriti svoje identitete (kot bi to storili z debetno ali kreditno kartico).

Mnogi ne porabijo svojih bitcoinov, namesto tega se odločijo, da jih hranijo dlje časa. Bitcoin je dobil vzdevek digitalno zlato zaradi omejene ponudbe kovancev. Nekateri vlagatelji menijo, da je Bitcoin skladišče vrednosti. Ker ga primanjkuje in ga je težko proizvajati, so ga primerjali s plemenitimi kovinami, kot sta zlato ali srebro.

Imetniki menijo, da so te lastnosti – skupaj z globalno razpoložljivostjo in visoko likvidnostjo – idealen medij za dolgoročno shranjevanje bogastva. Verjamejo, da se bo vrednost bitcoina sčasoma še naprej povečevala.

Kako deluje Bitcoin?

Ko Maja opravi transakcijo z Markotom, ne pošilja sredstev tako, kot bi pričakovali. To ni tako, kot da bi mu digitalni ekvivalent izročil dolar. Bolj je podobno njenemu zapisu na list papirja (ki ga lahko vidijo vsi), da daje en dolar Markotu. Ko bo Marko poslal ista sredstva Maji, lahko s pregledom lista vidi, da jih ima.

List je posebna vrsta baze podatkov, imenovana blockchain. Vsi udeleženci omrežja imajo v svojih napravah shranjeno isto kopijo tega. Udeleženci se med seboj povežejo za sinhronizacijo novih informacij.

Ko uporabnik izvede plačilo, ga odda neposredno v peer-to-peer omrežje-ni centralizirane banke ali institucije za obdelavo nakazil. Za dodajanje novih informacij Bitcoin veriga uporablja poseben mehanizem, imenovan rudarjenje. Skozi ta postopek se v verigo blokov zabeležijo novi bloki transakcij.

Kaj je Blockchain?

Ko je govora o kriptovalutah lahko rečemo, da je blockchain baza podatkov oz “knjiga transakcij” (ang. Ledger) v katero se zapisujejo transakcije. Informacije se v to bazo lahko le dodaja, ne more pa se jih odstranjevati ali spreminjati. Ko so informacije zapisane na seznam transakcij, jih je praktično nemogoče spremeniti ali izbrisati. Blokchain spremembo oz. nov zapis uveljavi tako, da v vsak naslednji blok vključi kazalec na prejšnji blok.

Kazalec je pravzaprav zgostitev prejšnjega bloka. Razprševanje vključuje posredovanje podatkov prek enosmerne funkcije za ustvarjanje edinstvenega “prstnega odtisa” vnosa. Če se vnos še nekoliko spremeni, bo prstni odtis videti popolnoma drugače. Ker bloki blokiramo, nekdo ne more urediti starega vnosa, ne da bi razveljavil bloke, ki sledijo. Takšna struktura je ena od komponent, ki zagotavljajo verigo verige blokov.
Če želite več informacij o verigah blokov, glejte Kaj je tehnologija veriženja blokov? Končni vodnik.

Je Bitcoin ilegalen?

Bitcoin je v večini držav popolnoma zakonit. Obstaja pa nekaj izjem – Slovenija ni med njimi in trgovanje s kriptovalutami je dovoljeno.

V državah, kjer je zakonito, se vladni subjekti lotevajo različnih pristopov, kar zadeva obdavčitev in skladnost. Regulativna pokrajina je na splošno še vedno zelo nerazvita in se bo v prihodnjih letih verjetno precej spremenila.

Zgodovina Bitcoina

Kdo je ustvaril Bitcoin?

Nihče ne ve! Ustvarjalec Bitcoina je uporabil psevdonim Satoshi Nakamoto, vendar o njihovi identiteti ne vemo nič. Satoshi je lahko ena oseba ali skupina razvijalcev kjer koli na svetu. Ime je japonskega porekla, vendar je Satoshijevo obvladovanje angleščine mnoge prepričalo, da izvira iz angleško govoreče države.
Satoshi je objavil belo knjigo Bitcoin in programsko opremo. Skrivnostni ustvarjalec pa je leta 2010 izginil.

Je Satoshi izumil tehnologijo blockchain?

Bitcoin dejansko združuje številne obstoječe tehnologije, ki so obstajale že nekaj časa. Ta koncept verige blokov se ni rodil z Bitcoinom. Uporaba takšnih nespremenljivih podatkovnih struktur je mogoče izslediti v zgodnjih 90. letih, ko sta Stuart Haber in W. Scott Stornetta predlagala sistem za časovno označevanje dokumentov. Podobno kot današnje verige blokov se je zanašala na kriptografske tehnike za zaščito podatkov in preprečevanje njihovega posega.

Zanimivo je, da Satoshijeva bela knjiga v nobenem trenutku ne uporablja izraza “blockchain”.

Digitalni denar pred Bitcoinom

Bitcoin ni bil prvi poskus digitalne gotovine, je pa vsekakor najuspešnejši. Prejšnje sheme so utrle pot Satoshijevemu izumu:

DigiCash

DigiCash je bilo podjetje, ki ga je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja ustanovil kriptograf in računalniški znanstvenik David Chaum. Predstavljena je bila kot zasebnost usmerjena rešitev za spletne transakcije, ki temelji na prispevku avtorja Chaum (razloženo tukaj).
Model DigiCash je bil centraliziran sistem, vendar je bil vseeno zanimiv poskus. Podjetje je pozneje bankrotiralo, kar Chaum meni, da je bilo posledica njegove uvedbe, preden je e-trgovina resnično zaživela.

B-Money

B-denar je bil sprva opisan v predlogu računalniškega inženirja Wei Daija, objavljenem v devetdesetih letih. Navedeno je bilo v beli knjigi Bitcoin in ni težko razumeti, zakaj.
B-money je predlagal sistem za preverjanje dela (uporablja se pri rudarjenju Bitcoin) in uporabo porazdeljene baze podatkov, kjer uporabniki podpisujejo transakcije. Druga različica b-denarja je prav tako opisala idejo, podobno vložku, ki se danes uporablja v drugih kriptovalutah.
Konec koncev b-denar nikoli ni vzel, saj ni prestopil osnutka. Kljub temu Bitcoin očitno navdihuje koncepte, ki jih je predstavil Dai.

Bit Gold

Bitcoina in Bit Gold sta si toliko podobna, da nekateri menijo, da je Nick Szabo, ki je ustvaril Bit Gold, pravzaprav Satoshi Nakamoto.

V bistvu je Bit Gold sestavljen iz knjige, ki beleži niz podatkov iz operacije Dokaz o delu (ang. Proof of work). Tako kot B-Money, tudi Bit Gold ni bil nikoli dokončno razvit. Podobnosti Bit Golda z Bitcoinom pa so utrdile njegovo mesto kot “predhodnika Bitcoina”.

Od kod prihajajo Bitcoini?

Kako nastajajo novi bitcoini?

Bitcoin ima omejeno ponudbo, vendar še niso vse enote v obtoku. Edini način za ustvarjanje novih kovancev je postopek, imenovan rudarjenje – poseben mehanizem za dodajanje podatkov v verigo blokov.

Koliko bitcoinov lahko največ nastane?

Protokol določa največjo ponudbo Bitcoina pri enaindvajsetih milijonih kovancev. Od leta 2020 jih je bilo ustvarjenih nekaj manj kot 90%, za izdelavo preostalih pa bo trajalo več kot sto let. To je posledica periodičnih dogodkov, znanih kot polovice, ki postopoma zmanjšujejo rudarsko nagrado.

Kako deluje rudarjenje Bitcoina?

Z rudarjenjem udeleženci dodajo bloke v verigo blokov. Če želite to narediti, morajo računalniško moč nameniti reševanju kriptografske uganke. Kot spodbuda je na voljo nagrada vsakomur, ki predlaga veljaven blok.

Ustvarjanje bloka je precej drago, a preverjanje, če je veljavno, je poceni. Če nekdo poskuša goljufati z neveljavnim blokom, ga omrežje takoj zavrne in rudar ne bo mogel povrniti stroškov rudarjenja.

Nagrado – pogosto označeno kot blok nagrada – sestavljata dve komponenti: provizije, povezane s transakcijami, in blok subvencija. Blok subvencija je edini vir “svežih” bitcoinov. Z vsakim izkopanim blokom k skupni ponudbi doda določeno količino kovancev.

Koliko časa traja rudarjenje bloka?

Protokol prilagaja težavnost rudarjenja tako, da traja približno deset minut, da najde nov blok. Blokov ni vedno mogoče najti natanko deset minut po prejšnjem – čas le niha okoli tega cilja.

Kaj lahko kupim z Bitcoinom?

Z Bitcoinom lahko kupite veliko stvari. Na tej stopnji je lahko težko (čeprav ne nemogoče) poiskati trgovce, ki sprejemajo Bitcoin v fizičnih trgovinah. Kljub temu boste še vedno lahko našli spletna mesta, ki to sprejemajo ali vam omogočajo, da z njo kupite darilne kartice za druge storitve.

Spodaj so naštete le nekatere stvari, ki jih lahko plačate z Bitcoinom:

  • Letalske karte
  • Hotelske sobe
  • Nepremičnina
  • Hrana in pijača
  • Oblačila
  • Darilne kartice
  • Spletne naročnine

Bitcoin lahko porabite na vedno več mestih! Pojdimo skozi nekaj izmed njih.

TravelbyBit

Prihranite pri visokih provizijah za kreditne kartice med potovanjem po svetu! Preko TravelbyBita lahko rezervirate lete in hotele z Bitcoinom in drugimi kriptovalutami. Registrirajte se in rezervirajte pri kriptovaluti z 10% popustom na vaš nakup.

Spendabit

Spendabit je iskalnik za izdelke, ki jih lahko kupite z bitcoini. Samo poiščite tisto, kar želite kupiti, in si oglejte seznam trgovcev, pri katerih lahko to kupite z bitcoini.

Coinmap

Poiščite vse trgovce s kripto valutami in bankomate po vašem območju. Če ste pripravljeni porabiti svoj Bitcoin in samo iščete kraj, kjer bi ga lahko porabili, je to morda idealna izbira za vas.

Bitrefill

Tu lahko kupite darilne kartice za stotine storitev in telefon dopolnite z bitcoini in drugimi kriptovalutami. To je precej enostavno, za plačilo pa lahko uporabite tudi Lightning Network.

Kaj se zgodi, če izgubite svoje Bitcoine?

Ker ni vpletena banka, ste odgovorni za varovanje svojih kovancev. Nekateri jih raje shranjujejo na borzah, drugi pa v skrbništvo z različnimi denarnicami. Če uporabljate denarnico, kot je npr. MetaMask denarnica ali katerakoli druga, je ključnega pomena, da zapišete svojo začetno frazo (seed phrase), da jo lahko obnovite.

Ali je možno razveljaviti Bitcoin transakcije?

Ko so podatki dodani v verigo blokov, jih ni enostavno odstraniti (v praksi je to skoraj nemogoče). To pomeni, da ko izvedete transakcijo, je ni mogoče razveljaviti. Vedno morate dvakrat in trikrat preveriti, ali sredstva pošiljate na pravi naslov.
Za primer, kako bi teoretično lahko obrnili transakcijo, si preberite Kaj je 51 -odstotni napad?

Ali lahko z Bitcoinom zaslužim?

Z Bitcoinom lahko zaslužite, z njim pa lahko tudi izgubite. Običajno dolgoročni vlagatelji kupujejo in zadržujejo Bitcoin v prepričanju, da se bo v prihodnosti cena zvišala. Drugi se odločijo za aktivno trgovanje z Bitcoini z drugimi kriptovalutami, da bi ustvarili kratkoročni do srednjeročni dobiček. Obe strategiji sta tvegani, vendar sta pogosto bolj dobičkonosni, kot strategije z nizkim tveganjem.

Nekateri vlagatelji sprejmejo hibridne strategije. Imajo bitcoine kot dolgoročno naložbo, hkrati pa kratkoročno trgujejo z nekaterimi (v ločenem portfelju). V vašem portfelju ni pravilnega ali napačnega načina razporeditve sredstev – vsak vlagatelj bo imel drugačen nagnjenost k tveganju in različne cilje.

Posojanje je vse bolj priljubljena oblika pasivnega dohodka. Če svoje kovance posodite nekomu drugemu, lahko ustvarite obresti, ki jih bodo pozneje izplačali. Platforme, kot je Binance Lending, vam to omogočajo z bitcoini in drugimi kriptovalutami.

Kako lahko shranim svoj Bitcoin?

Obstaja veliko možnosti za shranjevanje kripto kovancev, od katerih ima vsaka svoje prednosti in slabosti.

Shranjevanje na Binance

Skrbniška rešitev se nanaša na shranjevanje, kjer uporabnik dejansko ne hrani kovancev, ampak zaupa tretji osebi, da kovance varno hrani zanj. Za izvedbo transakcij bi se prijavili na platformo tretje osebe. Borze, kot je Binance, pogosto uporabljajo ta model, saj je za trgovanje veliko bolj učinkovit.
Shranjevanje kovancev na Binance vam omogoča enostaven dostop do njih za namene trgovanja ali posojanja.

Shranjevanje kovancev v bitcoin denarnico

Rešitve brez skrbništva so nasprotne-uporabniku dajo nadzor nad svojimi sredstvi. Za shranjevanje sredstev s takšno rešitvijo uporabite nekaj, kar se imenuje denarnica. Denarnica ne hrani vaših kovancev – ima kriptografske ključe, ki jih odklenejo v verigi blokov. Na tem področju imate dve glavni možnosti

Vroče denarnice (ang. Hot Wallets)

Vroča denarnica je programska oprema, ki se na nek način poveže z internetom. Na splošno bo v obliki mobilne ali namizne aplikacije, ki vam omogoča preprosto pošiljanje in prejemanje kovancev. Primer enostavne uporabe mobilne denarnice z veliko podprtimi kovanci je denarnica Trust. Ker so na spletu, so vroče denarnice na splošno bolj primerne za plačila, vendar so tudi bolj ranljive za napade.

Hladne denarnice (ang. Cold Wallets)

Denarnice s kriptovalutami, ki niso izpostavljene internetu, so znane kot hladne denarnice. Manj so nagnjeni k napadom, ker ni spletnega vektorja napadov, vendar zato ponavadi ponujajo okorno uporabniško izkušnjo. Primeri vključujejo denarnice za strojno opremo ali papirnate denarnice.

Za podrobnejšo razčlenitev vrst denarnic si oglejte razložene vrste kripto denarnic.

Razpolovitev Bitcoina (ang. Bitcoin Havling)

Kaj razpolovitev Bitcoina?

Razpolovitev bitcoina (imenovana tudi razporeditev bitcoina) je preprosto dogodek, ki zmanjša nagrado bloka. Ko pride do prepolovitve, se nagrada, ki jo dobijo rudarji za potrditev novih blokov, deli z dvema (prejmejo le polovico tistega, kar so prej uporabljali). Vendar to ne vpliva na provizije za transakcije.

Kako deluje razpolovitev bitcoinov?

Ko je Bitcoin izšel, bi rudarjem podelili 50 BTC za vsak veljaven blok, ki so ga našli.

Prva polovica se je zgodila 28. novembra 2012. Takrat je protokol zmanjšal blok subvencijo s 50 BTC na 25 BTC. Druga polovica se je zgodila 9. julija 2016 (25 BTC do 12,5 BTC). Zadnji je potekal 11. maja 2020, s čimer se je subvencija za blok znižala na 6,25 BTC.

Tu boste morda opazili določen vzorec. Dajte ali vzemite nekaj mesecev, zdi se, da se vsaka štiri leta zgodi nova prepolovitev. To je načrtovano, vendar protokol ne določa posebnih datumov, ko pride do polovice. Namesto tega gre po višini bloka – vsakih 210.000 blokov se prepolovi. Torej lahko pričakujemo, da bo trajalo približno 2.100.000 minut, da se subvencija prepolovi (ne pozabite, da blok traja približno 10 minut).

Na zgornjem grafikonu lahko vidimo zmanjšanje blokovske subvencije skozi čas in njen odnos s skupno ponudbo. Sprva se lahko zdi, da so nagrade padle na nič in da je največja ponudba že v obtoku. Vendar temu ni tako. Trend krivulj je neverjetno blizu, vendar pričakujemo, da bo subvencija okoli leta 2140 dosegla nič.

Zakaj se Bitcoin prepolovi?

To je eno od glavnih prodajnih mest Bitcoina, vendar Satoshi Nakamoto nikoli ni v celoti pojasnil svojega razloga za omejitev ponudbe pri enaindvajsetih milijonih enot. Nekateri ugibajo, da gre zgolj za proizvod, ki se začne z blok subvencijo 50 BTC, ki se prepolovi na vsakih 210.000 blokov.

Končna ponudba pomeni, da valuta dolgoročno ni nagnjena k degradaciji. Je v bistvenem nasprotju s fiat denarjem, ki sčasoma izgubi kupno moč, ko nove enote vstopijo v obtok.
Smiselno je, da obstajajo omejitve glede tega, kako hitro lahko udeleženci pridobivajo kovance. Navsezadnje je 50% ustvarilo blok 210.000 (torej do leta 2012). Če bi subvencija ostala enaka, bi bile vse enote minirane do leta 2016.

Z mehanizmom za prepolovitev obstaja spodbuda za izkopavanje več kot 100 let. To daje sistemu več kot dovolj časa, da pritegne uporabnike, da se lahko razvije trg provizij.

Kakšen vpliv ima prepolovitev Bitcoina (ang. Halving)?

Prepolovitev Bitcoina najbolj vpliva na tiste, ki rudarijo Bitcoin saj njihov zaslužek predstavlja plačilo v Bitcoinu, ki ga prejmejo, ko zaključijo en blok zapisov. Ko zgodi havling oz. prepolovitev, prejmejo le polovico tistega, kar so nekoč zaslužili. Nagrado sestavljajo tudi provizije za transakcije, ki pa so do danes predstavljale le del nagrade v bloku.

Zaradi polovice bi bilo lahko nekaterim udeležencem nedonosno nadaljevanje rudarjenja. Kaj to pomeni za širšo industrijo, ni znano. Zmanjšanje blokovskih nagrad bi lahko privedlo do nadaljnje centralizacije rudarskih bazenov ali pa bi preprosto spodbudilo učinkovitejše rudarske prakse.

Če se Bitcoin še naprej zanaša na algoritem za dokazilo o delu, bi se morale pristojbine zvišati, da bo rudarstvo še naprej donosno. Ta scenarij je povsem mogoč, saj lahko bloki vsebujejo le toliko transakcij. Če je veliko čakajočih transakcij, bodo najprej vključene tiste z višjimi provizijami.
Zgodovinsko gledano se je močnemu dvigu cene Bitcoina prepolovilo. Seveda ni na voljo veliko podatkov, saj smo do zdaj videli le dva. Mnogi pripisujejo gibanje cen razumevanju pomanjkanja Bitcoina na trgu, kar je spoznanje sprožilo prepolovitev. Zagovorniki te teorije verjamejo, da bo vrednost po dogodku maja 2020 znova skočila.

Drugi se s to logiko ne strinjajo in trdijo, da se je trg že upočasnil (glej hipotezo o učinkovitem trgu). Ni tako, da bi dogodek presenetil – udeleženci že več kot desetletje vedo, da se bo nagrada znižala maja 2020. Pogosto je bilo poudarjeno, da je bila industrija v prvih dveh polovicah zelo nerazvita. Dandanes ima višji profil, ponuja izpopolnjena orodja za trgovanje in je bolj prilagojen širšemu naboru vlagateljev.

Kdaj se bo Bitcoin naslednjič prepolovil?

Naslednja polovica naj bi se zgodila leta 2024, ko bo nagrada padla na 3,125 BTC.

Pogoste napačne predstave o Bitcoinu

Je Bitcoin zares anonimen?

Pravzaprav ni čisto anonimen. Bitcoin se lahko na začetku zdi anonimen, vendar to ni pravilno dojemanje. Bitcoin veriga je javna in vsak si lahko ogleda transakcije. Vaša identiteta ni vezana na naslove denarnice na verigi blokov, vendar bi lahko opazovalec s pravimi viri to dvoje povezal. Natančneje je opisati Bitcoin kot psevdonim. Bitcoin naslovi so vidni vsem, imena njihovih lastnikov pa ne.

Kljub temu je sistem razmeroma zaseben in obstajajo metode, ki še otežujejo opazovanje opazovalcev, kaj počnete s svojimi bitcoini. Prosto dostopne tehnologije lahko ustvarijo verodostojno zanikanje “prekinitve povezave” med naslovi. Še več, prihodnje nadgradnje bi lahko močno povečale zasebnost – za primer glejte Uvod v zaupne transakcije.

Je Bitcoin prevara?

Ne. Tako kot fiat denar se lahko Bitcoin uporablja tudi za nezakonite dejavnosti. Toda to ne pomeni, da je Bitcoin sam po sebi prevara.

Bitcoin je digitalna valuta, ki je ne nadzoruje nihče. Kršitelji so jo označili za piramidno shemo, vendar ne ustreza opredelitvi. Kot digitalni denar deluje enako dobro pri 20 USD na kovanec kot pri 20.000 USD na kovanec. Star je več kot desetletje in tehnologija se je izkazala za zelo varno in zanesljivo.

Na žalost se Bitcoin uporablja v številnih prevarah, ki se jih morate zavedati. To lahko vključuje lažno predstavljanje in druge sheme socialnega inženiringa, kot so ponarejena darila in zračne kapljice. Splošno pravilo: če se nekaj sliši preveč dobro, da bi bilo res, je to verjetno prevara.

Nikoli nikomur ne dajte svojih zasebnih ključev ali semenskih fraz in bodite previdni pri shemah, ki v vašem imenu ponujajo pomnoževanje vašega denarja z majhnim tveganjem. Če svoje kovance pošljete prevarantu ali na ponarejeno nagradno igro, bodo za vedno izgubljeni.

Je Bitcoin mehurček?

Skozi številne parabolične rasti cen Bitcoin je bilo običajno videti ljudi, ki so na to gledali kot na špekulativni balon. Mnogi ekonomisti so primerjali bitcoin z obdobji, kot sta Tulip Mania ali doom-com boom.

Zaradi edinstvene narave Bitcoina kot decentraliziranega digitalnega blaga njegovo ceno v celoti narekujejo špekulacije na prostem trgu. Torej, čeprav obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na ceno Bitcoin, na koncu vplivajo na ponudbo in povpraševanje na trgu. In ker je bitcoin redek in sledi strogemu razporedu izdajanja, se zdi, da bo dolgoročno povpraševanje preseglo ponudbo.

Trgi kriptovalut so tudi relativno majhni v primerjavi s tradicionalnimi trgi. To pomeni, da so bitcoin in druga kripto sredstva ponavadi bolj nestanovitna, zato je pogosto videti kratkoročna tržna neravnovesja med ponudbo in povpraševanjem.

Z drugimi besedami, bitcoin je lahko včasih nestanovitno sredstvo. Toda nestanovitnost je del finančnih trgov, zlasti tistih z relativno nižjim obsegom in likvidnostjo.

Ali je res, da Bitcoin uporablja šifriranje?

Ne. To je pogosta zmota, vendar Bitcoin veriga blokov ne uporablja šifriranja. Vsak vrstnik v omrežju mora biti sposoben prebrati transakcije, da se prepriča, da so veljavne.

Namesto tega uporablja digitalne podpise in razpršilne funkcije. Čeprav nekateri algoritmi za digitalni podpis uporabljajo šifriranje, to ne velja za Bitcoin.

Omeniti velja, da številne aplikacije in kripto denarnice uporabljajo šifriranje za zaščito denarnic uporabnikov z gesli. Kljub temu te metode šifriranja nimajo nič skupnega z verigo blokov – samo so vključene v druge tehnologije, ki se vanj vključujejo.

Razširljivost Bitcoina

Kaj je razširljivost?

Razširljivost je merilo sposobnosti sistema, da se prilagodi naraščajočemu povpraševanju. Če gostite spletno mesto, ki je polno zahtev, ga lahko povečate tako, da dodate več strežnikov. Če želite v računalniku zagnati bolj intenzivne aplikacije, lahko nadgradite njegove komponente.

V kontekstu kriptovalut uporabljamo izraz za opis enostavnosti nadgradnje verige blokov, da lahko obdeluje večje število transakcij.

Zakaj je treba Bitcoin razširjati?

Za delovanje pri vsakodnevnih plačilih mora biti bitcoin hiter. V sedanjosti ima relativno nizko prepustnost, kar pomeni, da je mogoče obdelati omejeno količino transakcij na blok.

Kot veste iz prejšnjega poglavja, rudarji prejmejo transakcijske provizije kot del blok nagrade. Uporabniki jih priložijo svojim transakcijam, da spodbudijo rudarje, da svoje transakcije dodajo v verigo blokov.

Rudarji si prizadevajo vrniti naložbe v strojno in električno energijo, zato dajejo prednost transakcijam z višjimi provizijami. Če je v »čakalnici« (imenovani mempool) omrežja veliko transakcij, se lahko pristojbine znatno povečajo, saj uporabniki ponudijo, da se vključi tudi njihova. V najslabšem primeru je bila povprečna pristojbina nad 50 USD.

Koliko transakcij lahko Bitcoin obdela?

Glede na povprečno število transakcij na bloku lahko Bitcoin trenutno upravlja približno pet transakcij na sekundo. To je veliko nižje od stroškov centraliziranih plačilnih rešitev, vendar je to eden od stroškov decentralizirane valute.

Ker ne upravlja podatkovnega centra, lahko omogočite entitete poljubno nadgradijo, mora Bitcoin omejiti velikost svojih blokov. Nova velikost bloka, ki omogoča 10.000 transakcij na sekundo, bi jo bilo mogoče integrirati, čeprav bi to omogočilo decentralizirano omrežje. Ne pozabite, da boste morali ves čas voziti vsakih deset minut, ko bodo na voljo nove informacije. Če jim postane preveč obremenjujoče, bodo verjetno onemogočeni.

Če bi protokol uporabljali za plačila, navdušeni nad bitcoini menijo, je treba učinkovito povezovati obsega doseganja na različne načine.

Kaj je Lightning Network?

Lightning Network je predlagana rešitev razširljivosti za Bitcoin. To imenujemo rešitev druge plasti, ker premika transakcije stran od verige blokov. Namesto da beležijo vse transakcije na osnovni plasti, jih obravnava drug protokol, zgrajen na njej.
Lightning Network uporabnikom omogoča skoraj takojšnje in brezplačno pošiljanje sredstev. Ni omejitev glede prepustnosti (pod pogojem, da imajo uporabniki možnost pošiljanja in prejemanja). Za uporabo Bitcoin Lightning Network dva udeleženca zakleneta nekaj svojih kovancev na poseben naslov. Naslov ima edinstveno lastnost – sprošča bitcoine le, če se obe strani strinjata.

Od tam stranke vodijo zasebno knjigo, ki lahko prerazporedi stanja, ne da bi jih napovedala glavni verigi. Transakcijo v verigo blokov objavijo šele, ko končajo. Nato protokol ustrezno posodobi njihova stanja. Upoštevajte, da jim tudi ni treba zaupati. Če poskuša goljufati, ga protokol zazna in jih kaznuje.

Skupaj takšen plačilni kanal od uporabnika zahteva le dve verižni transakciji-eno za financiranje njihovega naslova in eno za kasnejšo izdajo kovancev. To pomeni, da je v tem času mogoče opraviti na tisoče prenosov. Z nadaljnjim razvojem in optimizacijo bi lahko tehnologija postala kritična sestavina velikih sistemov blockchain.

Za podrobnejšo razlago o vprašanju razširljivosti in njegovih možnih rešitvah si oglejte Blockchain Scalability – Sidechains in Payment Channels.

Kaj so vilice (ang. forks) v kripto in Bitcoin?

Ker je Bitcoin odprtokoden, lahko vsak spremeni programsko opremo. Dodate lahko nova pravila ali odstranite stara, ki ustrezajo različnim potrebam. Vendar niso vse spremembe enake: zaradi nekaterih posodobitev bo vaše vozlišče nezdružljivo z omrežjem, druge pa bodo združljive z nazaj.

Mehke vilice (ang. Soft Fork)

Mehka vilica je sprememba pravil, ki omogoča posodobljenim vozliščem interakcijo s starimi. Za primer vzemimo velikost bloka. Recimo, da imamo velikost bloka 2 MB in da polovica omrežja izvaja spremembo – odslej vsi bloki ne smejo presegati 1 MB. Zavrnili bi vse večje.
Starejša vozlišča lahko še vedno sprejemajo te bloke ali razmnožujejo svoje. To pomeni, da vsa vozlišča ostanejo del istega omrežja, ne glede na to, katero različico izvajajo.

V spodnji animaciji lahko vidimo, da manjše bloke sprejemajo starejša in posodobljena vozlišča. Novejša vozlišča pa ne bodo prepoznala blokov 2 MB, ker že sledijo novim pravilom.

Bitcoin’s Segregated Witness (ali SegWit) je primer mehkih vilic. S pametno tehniko je uvedel nov format za bloke in transakcije. Stara vozlišča še naprej prejemajo bloke, vendar ne potrjujejo nove vrste transakcije.

Trde vilice (ang. Hard Fork)

Trde vilice so bolj zapletene. Recimo, da želi polovica omrežja povečati velikost bloka z 2 MB na 3 MB. Če poskusite poslati 3 MB bloka starejšim vozliščem, ga vozlišča zavrnejo, saj pravila jasno navajajo, da je 2 MB največ, kar lahko sprejmejo. Ker obe omrežji nista več združljivi, se veriga blokov razdeli na dve.

Črna veriga na zgornjem diagramu je izvirna. Blok 2 je kraj, kjer je prišlo do trdih vilic. Tu so nadgrajena vozlišča začela proizvajati večje bloke (zelene). Starejša vozlišča jih ne prepoznajo, zato nadaljujejo po drugačni poti. Zdaj obstajata dve verigi blokov, vendar imata zgodovino do Bloka 2.

Zdaj obstajata dva različna protokola, od katerih ima vsak svojo valuto. Vsa stanja na starem so klonirana, kar pomeni, da če imate v prvotni verigi 20 BTC, imate v novi 20 BTC.

Leta 2017 je Bitcoin šel skozi kontroverzno trdo vilico v podobnem scenariju. Manjšina udeležencev je želela povečati velikost bloka, da bi zagotovila večjo prepustnost in cenejše transakcijske provizije. Drugi so menili, da je to slaba strategija prilagajanja. Sčasoma je trda vilica rodila Bitcoin Cash (BCH), ki se je odcepila od omrežja Bitcoin in ima zdaj neodvisno skupnost in načrt.

Če želite izvedeti več o vilicah, preberite Trde vilice in Mehke vilice.

Naslovna slika: Executium via Unsplash.

2 misli o “Kaj je Bitcoin – vse kar morate vedeti o največji kriptovaluti”

  1. Pingback: Je Bitcoin res novo zlato? – Soros

  2. Pingback: Kaj je Bitcoin Cash in kako deluje? - Soros

Komentarji so onemogočeni.