Je Bitcoin res novo zlato?

Podobno kot za Zlato, velja za Bitcoin, da je dobra zaščita pred globalnimi negotovostmi, kot so trgovinske vojne.

To je v skladu z dolgim delovnim dokumentom Ekonomskega oddelka Univerze v Pretoriji: “Ali je bitcoin novo digitalno zlato? Dokazi iz ekstremnih gibanj cen na finančnih trgih.”

Dokument preizkuša priljubljeno trditev v medijih, da se je Bitcoin pridružil varnim premoženjem. To so sredstva, kjer vlagatelji dajo svoj denar v času naraščajočih svetovnih negotovosti, saj bežijo pred tveganimi sredstvi, kot so delnice.

Zakladnice ZDA, zlato in švicarski frank veljajo za premoženje varnega pribežališča.

Zdaj sta prišla avtorja prispevka Gkillas Konstantinos in François Longin, da to trditev potrdita z uporabo več variabilne teorije ekstremnih vrednosti.

To je primeren statistični okvir za modeliranje repne strukture porazdelitve donosa.

Kaj so ugotovili? Dve stvari.

Prvič, potrdili so ugotovitve prejšnjih študij – “da se korelacija ekstremnih donosov povečuje med sesutjem borz in se zmanjšuje med razcvetom na borzi.”

Drugič, potrdili so, da je Bitcoin varovanje pred nemirnimi časi.

S kombinacijo vsakega delniškega trga z bitcoini ugotovimo, da se korelacija ekstremnih donosov med razcvetom in zrušitvijo trga močno zmanjša, kar kaže, da bi lahko bitcoin v nemirnih časih prinesel iskane prednosti diverzifikacije, “pravijo avtorji.” Podoben rezultat pridobivajo za zlato, kar potrjuje njegov dobro priznan status varnega zavetja, ko nastopi kriza. Končno ugotavljamo nizko ekstremno korelacijo med bitcoini in zlatom, kar pomeni, da se lahko oba sredstva skupaj uporabljata v času turbulentnosti na finančnih trgih za zaščito lastniških pozicij.

Kljub temu Jim Powers, direktor naložbenih raziskav pri delegatskih svetovalcih, ni prepričan.

Bitcoin ni novo zlato, ker staro zlato (tj. Zlato) še vedno dobro deluje. Čeprav obstajajo podobnosti med zlatom in bitcoinom (npr. Shranjevanje vrednosti, cena, ki jo določata ponudba in povpraševanje), je bilo zlato že tisočletja priznan kot skladišče vrednosti. Bitcoin je bil manj kot desetletje priznan kot skladišče vrednosti.

Potem je tu še odvisnost Bitcoina od interneta. “V finančni apokalipsi v slogu konca sveta lahko posamezniki še vedno držijo fizično zlato in trgujejo z njim,” dodaja Powers. “Če internet preneha delovati, poskusite kupiti štruco kruha z Bitcoinom.”

Naslovna slika: Executium on Unsplash.

1 misel o “Je Bitcoin res novo zlato?”

  1. Pingback: Kaj je Bitcoin – vse kar morate vedeti o največji kriptovaluti – Soros

Komentarji so onemogočeni.