Kaj je Bitcoin Cash in kako deluje?

Kako deluje Bitcoin Cash

Čeprav sta si Bitcoin (BTC) in Bitcoin Cash (BCH) podobna po nazivu, sta edinstveni kriptovaluti, zaradi česar se nekateri sprašujejo: Kako deluje Bitcoin Cash? Bitcoin Cash je zasnovan kot transakcijska kriptovaluta, ki deluje kot elektronski plačilni sistem z gotovino.

Namenjen je reševanju problema razširljivosti Bitcoina in zagotavljanju bolj raznolike uporabnosti v vsakdanjem življenju – zasnovan je za porabo, ne pa za shranjevanje vrednosti.

Temeljna razlika med BCH in BTC je večja velikost bloka njegove izvorne verige blokov, zaradi česar so transakcije BCH veliko hitrejše in cenejše za dokončanje.

Bitcoinov problem skaliranja in ločena priča

Preden govorimo o Bitcoin Cash (BCH), je pomembno razumeti, od kod prihaja in kakšen problem želi rešiti. Če želite to narediti, se moramo nekaj minut pogovarjati o Bitcoin (BTC).

Bitcoin je prebil nova tla na različne pomembne načine: filozofsko, tehnološko in ekonomsko. Vendar pa je kot prvi te vrste kmalu postalo jasno, da ima Bitcoin nekaj pomanjkljivosti.

Bitcoin je razmeroma počasen in ustvari nov blok za verigo blokov le enkrat vsakih 10 minut z velikostjo bloka, ki je omejena na 1 MB. Poleg tega obravnava le sedem transakcij na sekundo.

Kot hranilnik vrednosti, ki je minimalno prenesen, je to večinoma obvladljivo, vendar je za vsakodnevno uporabo hitrost ključnega pomena. Upoštevajte, da Visa od konca leta 2020 obdela 24.000 transakcij na sekundo.

Ker je vse več uporabnikov sprejelo Bitcoin, je omrežje v bistvu ozko grlo. Bitcoin se je začel soočati s problemom skaliranja okoli leta 2015 in pojavila sta se dva tabora, ki sta ga obravnavala: tisti, ki so dajali prednost rešitvam z majhnimi bloki, in tisti, ki so dajali prednost rešitvam z velikimi bloki.

Preprosto povedano: veliki bloki so hitrejši, vendar žrtvujete decentralizacijo, ker manj vozlišč lahko obdela velike bloke. Majhni bloki so počasnejši, vendar ohranjajo ključne prednosti decentralizacije in varnosti, saj se lahko več vozlišč pridruži in vzdržuje omrežje.

Hitrost in decentralizacija v bistvu obstajata na spektru, tako da več kot imaš enega, manj imaš drugega.

Ob povečanem omrežnem prometu so celo zagovorniki majhnih blokovnih rešitev prepoznali potrebo po vsaj nekaj povečanju hitrosti obdelave.

Rešitev, ki so jo predlagali zagovorniki majhnih blokov, je proces, znan kot Segregated Witness (SegWit). Deluje tako, da odstrani podatke o podpisu iz transakcij Bitcoin.

Nov blok, ki je dodan v omrežje Bitcoin, vsebuje podatke o transakcijah in podatke o digitalnem podpisu o izvoru in cilju bitcoina (BTC) v vsaki transakciji.

SegWit naredi točno to, kar ime pove – loči pričo (digitalni podpis) od transakcijskih podatkov.

V bistvu učinkoviteje prerazporedi podatke v katerem koli bloku. SegWit v bistvu omogoča dvojno velikost bloka (približno 2 MB na blok).

SegWit je tisto, kar je znano kot mehka vilica in ne trda vilica, zato lahko vsako vozlišče v omrežju izbere, ali bo sprejelo nov nabor pravil ali ne.

Zavrnitev SegWit ne povzroči nove verige blokov in kriptovalute (za razliko od hard forka, ki je ustvaril Bitcoin Cash, ki se ga bomo dotaknili v kratkem).

Sprejetje postopka SegWit je obrobno, saj ga uporablja približno 36 % vseh transakcij BTC. Tako le minimalno poveča celotno hitrost transakcij ekosistema Bitcoin.

Struktura Bitcoin Cash in pomen velikosti bloka

Bitcoin Cash ima svoj izvor kot hard fork iz Bitcoina. Tehnično in strukturno je zelo podoben Bitcoinu, vendar z eno veliko razliko: velikostjo bloka.

V očeh podpornikov Bitcoin Cash Segregated Witness ni bila ustrezna rešitev za problem razširljivosti Bitcoina.

Kot odgovor na pomanjkljivost, ki so jo opazili pri SegWitu, je bil Bitcoin Cash ustvarjen in zasnovan tako, da pakira 8 MB podatkov v vsak blok in v povprečju obdela 116 transakcij na sekundo.

Medtem ko je hitrost transakcij močno povečana z BCH, večja velikost bloka zahteva tudi več procesorske moči za vozlišča, ki podpirajo omrežje blockchain.

Zakaj torej ne bi naredili blokov veliko večjih – recimo 100 MB? To bi naredilo omrežje veliko hitrejše, vendar izjemno omejujoče glede tega, kdo bi lahko zagnal vozlišče, preverjal nove bloke v verigi blokov in podpiral omrežje.

Razprava o velikosti bloka se v bistvu spušča na hitrost v primerjavi z decentralizacijo in kaj od obeh je bolj zaželeno.

Velike institucije, organizacije ali BCH-podjetja lahko konsolidirajo vrsto procesorske moči, ki je potrebna za velike velikosti blokov. Nasprotno pa bi bilo posameznikom veliko težje zbrati dovolj procesorske moči za obdelavo velikih blokov.

To neskladje grozi z ustvarjanjem oligopola (kjer je procesna moč konsolidirana v rokah nekaj ključnih akterjev), kar na koncu ogroža decentralizirano naravo verige blokov.

Zdrava mešanica decentraliziranega, porazdeljenega, neodvisnega preverjanja je tisto, zaradi česar je blockchain varen in zanesljiv, tako da je na kratko več vozlišč enako večja varnost omrežja.

Kako deluje Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash se poravna z uporabo večje velikosti bloka (ki je 4-8 krat večja od BTC, odvisno od uporabe Segregated Witness) za hitrejšo obdelavo transakcij.

Te transakcije so dovolj hitre, da bi lahko z BCH opravili maloprodajni nakup “zgrabi in pojdi” (kot je skodelica kave), če pa bi opravili velik nakup, kot je avto ali hiša, bi se lahko odločili za počasnejši nakup. varnejša kriptovaluta, kot je BTC.

BCH in BTC torej opravljata različne vloge. Ni vsaka kriptovaluta hranilnik vrednosti in vsaka kriptovaluta ne mora hitro obdelati podatkov, da bi delovala kot transakcija s kreditno kartico.

Za različne naloge je smiselno uporabljati različna orodja – podobno kot pri uporabi kreditne kartice za restavracijo in bančnega nakazila za nakup hiše.

Konec koncev je BCH hitrejši in ima nižje stroške obdelave kot BTC, vendar se še vedno uporablja manj pogosto, saj se vsakodnevna plačila s kriptovalutami še niso široko uveljavila.

Sčasoma mnogi verjamejo, da bodo večja ozaveščenost ter komplementarne tehnološke izboljšave in inovacije utrle pot, da bo BCH postal vodilni pri plačilih s kriptovalutami.

Kje lahko kupiš Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash lahko kupiš na skoraj vseh kripto menjalnicah, še najbolj pa ti priporočamo nakup na Binance.

1 misel o “Kaj je Bitcoin Cash in kako deluje?”

  1. Pingback: Kaj je Bitcoin – vse kar morate vedeti o največji kriptovaluti - Soros

Komentarji so onemogočeni.