Kako začeti vlagati v Bitcoin in druge kriptovalute

Od nastanka Bitcoina je bilo lansiranih na tisoče novih kriptovalut, vendar Bitcoin (skrajšano kot BTC) ostaja največji po tržni kapitalizaciji in obsegu trgovanja.

Bitcoin (BTC) je najstarejša kriptovaluta in eden najbolj priljubljenih kripto kovancev, a so kljub temu alternativne kriptovalute oz. altcoin-i, lahko prav tako dobra naložba, če ne celo boljša, kot dobri stari Bitcoin.

Torej, altcoini so odlična izbira, saj jih je kar nekaj takih, ki lahko povečajo raznolikost vašega portfelja ter vam izboljšajo možnost za zaslužek.

Dolgoročno vlaganje ali trgovanje

Pri izbiri kriptovalut je seveda potrebno upoštevati tudi, ali vlagate dolgoročno oz. HODLate ali pa kratkoročno trgujete, kot tudi vaš profil tveganja in vrsto analize (temeljno in tehnično), s pomočjo katere se boste odločali kdaj je pravi čas za nakup ali prodajo.

Torej, obstajata dve vrsti analize finančnih trgov:

  • Temeljna analiza
    Temeljna analiza določa notranjo vrednost sredstva, ki naj bi bila objektivno merilo njegove vrednosti. Ocenjevanje osnovnih informacij o kripto projektih daje smernice o tem, ali je kovanec podcenjen ali precenjen kot sredstvo.
  • Tehnična analiza
    Tehnična analiza je preučevanje gibanja cen z uporabo grafikonov. Trgovci s pomočjo tehnične analize lahko služijo, tudi takrat ko cena kriptovalute pada. Tehnična analiza temelji na dveh glavnih predpostavkah: Da se vse informacije odražajo v ceni in da je se človeška psihologija sčasoma ponavlja.

V kolikor lahko obladate obe, bo to zagotovo velika prednost.

Obdavčitev kriptovalut v Sloveniji

Trenutno Slovenija obravnava kriptovalute kot virtualne valute, kar pomeni, da po slovenskem zakonu o plačilnih storitvah in sistemih niso niti finančni instrumenti niti denarna sredstva.

Od dobička iz kapitala, ki ga fizična oseba dosega s prodajanjem virtualnih valut, vključno s kriptografskimi žetoni, če se ne štejejo za premičnine, kot so vrednostni papirji in deleži v gospodarskih družbah, zadrugah in drugih oblikah organiziranja in investicijski kuponi in za izvedeni finančni instrument, se dohodnine ne plača pod pogojem, da fizična oseba ne dosega tovrstnih dohodkov v zvezi z opravljanjem dejavnosti.

Vir: FURS

Več informacij lahko dobite na uradni spletni strani FURS.

Uvod

Vlaganje v Bitcoin in druge kriptovalute je odličen način za razpršitev naložb, vendar vključuje tudi nekoliko večje tveganje, saj se cene kriptovalut premikajo hitreje in več od tistih, ki ste jih morda vajeni na delniškem trgu ali pa na trgu surovin.

Torej, preden pričnete s trgovanjem oz. vlaganjem v kriptovalute, si vzamite čas, da razumete nekaj osnovnih konceptov in načel.

Ne pustiste se zavajati, da je vlaganje v kripto valute enostavno saj je vlaganje v kriptovalute je precej več, kot le nakup priljubljenega kovanca in upanja na najboljše.

Tudi, ko se boste naučili tehnike trgovanja, boste še vedno morali premagati svojega glavnega nasprotnika – samega sebe.

Premišljena naložbena odločitev vključuje skrbno raziskavo in analizo ter ogromno mero potrpežljivosti.

Strah pred tem, da boste prepustili priložnost za zaslužek oz. FOMO, vas bo prej kot slej pošteno vsekal po računu.

V idealnem primeru bi morali imeti strategijo, ki temelji na vašem profilu tveganja, in nikoli ne bi smeli vlagati več, kot si lahko privoščite izgubiti.

Torej, nikoli ne vlagajte denarja, ki ga boste morda jutri potrebovali.

S tem si boste ustvarili veliki pritisk in vaše odločitve bodo neracionalne.

Vlagati v Bitcoin ali alternativne kriptovalute?

Še vsak se je do zdaj vprašal, ali je bolje vlagati v Bitcoin ali v altcoine…

Za novince v kriptovalutah je Bitcoin (BTC) ponavadi prva postaja pri vlaganju.

To je najbolj znan projekt blockchain in največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji.

Vendar pa obstaja na tisoče različnih kriptovalut (altcoins).

Nekateri altcoini imajo lasten blockchain, drugi pa uporabljajo že obstoječe omrežje (na primer Binance Smart Chain ali Ethereum).

Vsak projekt ima drugačen predlog, vsak s svojimi potencialnimi tveganji in koristmi.

Ali želite vlagati samo v BTC ali v več kriptovalut, je vse odvisno od vas. Nekateri se raje držijo BTC; drugi raje diverzificirajo svoje posesti z altcoini.

Po eni strani razpršitev sredstev odpravlja tveganja vlaganja v samo en projekt.

Če imate več sredstev, je manj verjetno, da boste izgubili znatne zneske, če eno od njih ne uspe.

Po drugi strani pa so naložbe v altcoin lahko tvegane in na žalost je naokoli veliko prevar.

Zato je zelo pomembno, da sami tvegate, preden tvegate.

Ker je na voljo ogromno kovancev, je težko vedeti, kje začeti.

Preberite tudi članek Katero kriptovaluto lahko kupim poleg Bitcoina? za več informacij o nekaterih različnih vrstah alternativnih kriptovalut.

Je bolje vlagati dolgoročno ali aktivno trgovati?

Ko se odločate o nakupu kriptovalute morate upoštevati ali imate namen svoj denar dolgoročno investirati ali pa želite ustvariti hiter zaslužek tako, da kriptovaluto prodate in ustvarite profit takoj, ko nekoliko zraste.

Investiranje in aktivno trgovanje s kriptovalutami se zlahka zamenjata, vendar obstaja razlika.

Preprosto povedano, vlaganje vključuje nabiranje sredstev, v katere verjamete, in njihovo daljše držanje.

Takšna strategija vključuje manj aktivnega časa in običajno nosi veliko manj tveganja.

Nasprotno pa je cilj trgovanja kratkoročni ali srednjeročni dobiček z rednim nakupom in prodajo. Postati dober trgovec zahteva veliko časa in prakse.

Trgovec mora razviti bolj zapletene strategije, več časa posvetiti analizi trgov in trgovskih platform ter obvladovati večje tveganje.

Upoštevati morajo tudi denar, porabljen za trgovanje in transakcijske provizije.

Ne pozabite, da trgi kriptovalut včasih predstavljajo večjo nestanovitnost kot tradicionalni.

Medtem ko trgovci za dobiček potrebujejo nestanovitnost, lahko visoka stopnja nestanovitnosti prinese tudi veliko tveganje.

Za začetnike je vlaganje daleč najlažja in najvarnejša možnost. Vlagatelji običajno razmišljajo v letih, zato kratkoročne spremembe cen niso tako pomembne.

Odločitev za naložbo temelji bolj na osnovah kovanca (kako trden je projekt in kako verjetno je, da bo na dolgi rok uspešen).

Nekateri raje vlagajo in ne skrbijo za kratkoročna nihanja. Drugi raje pogosto trgujejo, da bi povečali dobiček.

Nekateri celo počnejo oboje hkrati. Vse je odvisno od vaše strategije, profila in tolerance do tveganja.

Odločitev je spet vaša, vendar nikoli ne smete vlagati ali trgovati s sredstvi, ki si jih ne morete privoščiti.

Če želite izvedeti več o aktivnem trgovanju, si preberite naš Vodnik po trgovanju s kriptovalutami za začetnike.

Primerjava: Temeljna analiza in tehnična analiza

Za odločitev o tem, kaj bo dobra naložba, je potrebno znati opraviti par analiz.

Vrsta analize bo odvisna predvsem od vlaganja ali trgovanja, vendar so lahko koristne tako temeljne kot tehnične analize.

Kot že omenjeno, kratkoročne do srednjeročne spremembe cen pri vlaganju (ali HODLanju) niso tako pomembne.

Na splošno se dolgoročne naložbe bolj ukvarjajo z notranjo vrednostjo kovanca ali projekta, kar je povezano s temeljno analizo (ang. Fundamental Analysis).

Temeljna analiza vključuje oceno potenciala sredstva na podlagi projekta kot celote, vključno z njegovo uporabnostjo, skupino, belo knjigo, razvojem, trženjem, upravljanjem, ugledom, dolgoročnimi cilji in drugimi dejavniki.

Nasprotno pa tehnična analiza (ang. Technical Analysis) upošteva predhodne podatke o cenah in količini, da bi poskušala predvideti prihodnja gibanja cen.

Tehnika običajno vključuje analizo gibanja cene s pomočjo Japonskih svečk (ang. Japanese Candlesticks) ter kazalnike tehnične analize, kot je gibanje povprečne cene (ang. Moving Average) in trendovske linije (ang. Trendline).

Torej, kaj je bolje? Tehnična ali temeljna analiza?

V kolikor znate opraviti obe vrsti analize boste zagotovo v veliki prednosti, saj se v primeru, da se zagledamo v samo nekatere dejavnike in ignoriramo druge, lahko odločimo za nakup ali prodajo v napačnem času ter ne ustvarimo pričakovanega profita ali pa celo ustvarimo izgubimo.

Nekateri vlagatelji oz trgovci z valutami se odločijo za samo eno vrsto analize in s tem ni nič narobe. Vsak lahko ima svoj stil vlaganja oz trgovanja s kriptovalutami.

Kaj naj storim s svojo kriptovaluto?

Nakup, prodaja in držanje kriptovalut so nekatere strategije, ki jih lahko uporabite pri vlaganju ali trgovanju s kriptovalutami.

Če boste kriptovalute držali v lasti dlje časa, se lahko odločite, da jih hranite na svojem računu Binance ali jih prenesete v zunanjo denarnico za kriptovalute, kot je npr. MetaMask kripto denarnica.

Če se odločite obdržati kripto v svojem računu Binance, razmislite o preučitvi številnih možnosti, ki jih ponuja Binance Earn. Zamislite si ga lahko kot varčevalni račun, ki vam omogoča, da med shranjevanjem kripto zaslužite s pasivnim dohodkom.

Zaključna beseda

Nekaj časa traja, da se naučite vlagati ali trgovati s kriptovalutami.

Izboljšanje znanja je dober način za zmanjšanje splošnega naložbenega tveganja, kar vodi do bolj informiranih odločitev.

Preprosto je panično prodati sredstvo, ki temelji na čustvih, vendar so možnosti, da se to zgodi, veliko nižje, če preučite naložbe in trgovanje.