MetaMask kripto denarnica: Navodila za namestitev in uporabo za začetnike

Navodila za namestitev in uporabo denarnice za kriptovalute Metamask

Naučite se uporabljati eno izmed najbolj priljubljenih Ethereum denarnic – MetaMask.

Kaj je MetaMask?

MetaMask je ena izmed najbolj priljubljenih in najbolj uporabljanih Ethereum denarnic. Zasnovana je tako, da deluje kot vtičnik v internet brskalniku in omogoča izmenjavo kriptovalut, interakcijo z decentraliziranimi aplikacijami in izmenjavo z ostalimi Ethereum denarnicami.

Na hitro o MetaMask denarnici:

  • MetaMask je priljubljena Ethereum denarnica.
  • Omogoča vam izvajanje transakcij z DApps, menjalnicami ter med Ethereum denarnicami.
  • V MetaMask denarnico lahko shranite ETH ali kateri koli žeton ERC-20

Kako začeti uporabljati MetaMask denarnico

Metamask logotip
Metamask logotip

1. Namesti MetaMask vtičnik

Namestite MetaMask z uradnega spletnega mesta projekta ali trgovine z aplikacijami. Najvarneje je namestiti z uradnega spletnega mesta, saj je znano, da so trgovine z aplikacijami v preteklosti že pomotoma gostile lažne aplikacije MetaMask.

Chrome, Firefox, Brave in Edge podpirajo MetaMask. Uporabniki brskalnika Opera pa lahko uporabljajo Metamask prek razširitev za Chrome. Aplikacijo podpirajo tudi naprave Apple in Android.

Ko je Metamask nameščen ga odprite s klikom na ikono MetaMask, ki se nahaja v orodni vrstici vašega brskalnika. Postopek nadaljujte s klikom na gumb “Get Started”, kar pomeni “Začni”.

2. Ustvari novo denarnico

Kliknite gumb “Create a wallet“, v kolikor želite ustvariti svojo novo Ethereum denarnico. V kolikor želite uvoziti že obstoječo denarnico in imate “seed phrase” oz. začetno frazo, kliknite gumb “Import wallet“. V tem vodniku bomo nadaljevali s prvo možnostjeo – ustvari bomo novo denarnico.

Za nadaljevanje se boste morali strinjati s pogoji uporabe, ki pa jih potrdite tako, da kliknite gumb “I agree“, kar pomeni “Strinjam se“.

V nadaljevnju ustvarite geslo za vašo denarnico, ki je obnovljivo v primeru, da ga pozabite. Geslo vpišete dvakrat in v kolikor se oba ujemata, lahko kliknete na gumb “Create”, da ustvarite novo denarnico.

Nadaljujte tako, da s klikom na sivo območje omogočite urejanje začetne fraze “seed phrase”. Besede, ki jih določite na smete izgubiti, saj so te zahtevani za odklep denarnice.

Pozor: Vsi, kdorkoli pozna to začetno frazo, bo lahko dostopal do vaše denarnice in brez te začetne fraze denarnice ne boste mogli obnoviti. Začetno frazo lahko varno shranite tako, da naredite več varnostnih kopij ali shranite frazo v vzdržljivo kovinsko denarnico.

Kliknite na besede vaše osnovne fraze v pravem vrstnem redu (1), da dokažete, da ste jih pravilno zapisali. Nato kliknite »Potrdi« (2). Vaša MetaMask denarnica je pripravljena za uporabo pri transakcijah.

3. Kupi in/ali položi kriptovalute v MetaMask denarnico

Zdaj lahko dodate sredstva v svojo denarnico. Kliknite naslov denarnice (1), da ga kopirate, nato pa na ta naslov pošljite ETH z borze.

Ali pa, če še niste kupili ETH, kliknite »Kupi« (2), da kupite sredstva iz vgrajene menjalnice MetaMask.

Ko so sredstva nakazana, boste videli svoje stanje v spodnjem delu denarnice (3). ETH se bo privzeto prikazal. Če se žetoni ERC-20 po meri ne prikažejo, kliknite »Dodaj žeton«, da te žetone dodate na seznam.

Morda bo trajalo nekaj minut, preden vaš ETH prispe, odvisno od količine prometa, ki ga doživlja Ethereum.

4. Pošljite kriptovalute

Ko imate kriptovaluto, lahko svoja sredstva pošljete drugim uporabnikom, trgovcem ali lastnim dodatnim denarnicam ETH. Če želite to narediti, kliknite gumb »Pošlji« na glavni plošči MetaMask. Vnesite znesek ETH, ki ga želite poslati (1), in znesek transakcijskih provizij, ki jih želite plačati (2).

Nato kliknite »Naprej« (3).

Višja provizija bo pripomogla k hitrejši potrditvi vaše transakcije. MetaMask samodejno nastavi pristojbino privzeto. Vendar pa vam lahko spletna mesta, kot je EthGasStation, pomagajo najti idealno pristojbino ročno.

Kliknite »Naprej« (3), da dokončate podrobnosti vaše transakcije. Nato kliknite »Potrdi«. Ponovno lahko traja nekaj časa, da bo vaša transakcija potrjena.

Stanje vaše transakcije lahko preverite v MetaMaskovi plošči »Dejavnost«. Če vaša transakcija zastane, si oglejte to stran.

5. Uporabite kriptovalute v Dapp – decentraliziranih aplikacijah

Če želite porabiti svoj ETH v aplikaciji DApp, izberite aplikacijo iz DAppRadar. V tem primeru bomo uporabili Kyber, decentralizirano borzo (DEX), ki vam omogoča enostavno zamenjavo Ethereuma za altcoine.

Obiščite spletno stran KyberSwap. Vnesite količino kriptovalute, ki jo želite kupiti, in izberite žetone, ki jih želite zamenjati (1). Nato povežite svojo MetaMask denarnico s Kyberswap tako, da kliknete »Poveži denarnico« in izberete MetaMask (2).

Pojavila se bo plošča MetaMask. Povežite se s Kyberjem, če je to vaš prvi obisk. Kliknite »Naprej« in nato »Potrdi«.

Vrnite se na Kyberjevo spletno stran in kliknite »Zamenjaj zdaj« (1). Nato v pojavnem oknu kliknite »Potrdi« (2), da izvedete transakcijo.

Ko to storite, bo Kyber vašo transakcijo posredoval rudarjem. Pred zapiranjem okna vam ni treba čakati na rudarjenje transakcije. Stanje lahko preverite pozneje na plošči dejavnosti Metamask ali na Etherscanu.

Kaj vse lahko počnete z MetaMask denarnico?

Zdaj, ko poznate osnove MetaMask denarnice, lahko uporabite vse funkcije Ethereuma, vključno z:

  • Pošiljanje in prejemanje transakcij med standardnimi naslovi Ethereum, kot so tisti v lasti posameznikov in trgovcev.
  • Plačevanje transakcij v aplikacijah DA, kot so igre, aplikacije za igre na srečo, aplikacije DeFi in decentralizirane borze.
  • Shranjevanje ETH in žetonov po meri (tj. žetonov ERC-20).
  • Shranjevanje zbirateljskih predmetov in nezamenljivih žetonov (NFT).
  • Povezava s strojnimi denarnicami Ledger in Trezor.

Več o MetaMask denarnici v uradnem videu (v angleščini):